Tengeri állatka oldaldísz
Fiatal fajtiszta magyar kuvasz kölyök portré, fókusz a kiskutya orrán
Küldetésünk

FEDO program
a kuvaszért

A Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület államilag elismert tenyésztői szervezet feladata a megszületendő egyedszám növelése, a genetikai sokszínűség megőrzése mellett.

2018. január 01-től bevezetésre került a DNS alapú származás ellenőrzés, amely átlátható körülményt teremtett a származás tisztaságának a tekintetében. A FEDO program (fedeztetési kalkulátor) segítséget nyújt a tenyésztőknek az optimális párosítás megtervezésében, a rokontenyésztés mértékének csökkentéséhez és az abból adódó egészségromlás elkerüléséhez.

Kuvaszok

Kuvasz állomány

Kennelek
Szukák
Kanok
Tengeri állatka oldaldísz
Feladataink

Egyesület
a tenyésztőkért

A kuvasz fennmaradásának érdekében megoldandó sürgős feladat a tenyésztői kedv fellendítése, amelynek érdekében a tenyésztők megbecsülését, erkölcsi és anyagi vonatkozásban egyaránt magasabb szintre kell emelni. Az MKFE lehetőségéhez mérten e téren számos lépést tett, további előrelépéshez az állami szerepvállalás is elengedhetetlenné vált, ennek érdekében került bevezetésre 2021-januártól az ún. „ingyen törzskönyv”, mely további hathatós segítséget nyújthat a tenyésztőknek. A tenyésztői munkához nélkülözhetetlen, a tenyészállomány ismerete, a hazai állomány felmérése, a tenyésztők szakmai továbbképzése. A használati érték, (magabiztosság, bátorság, stabil idegrendszer) egészség, (jó fizikai adottság) küllem –rendszeres ellenőrzése, az MKFE kiemelt rendezvényén a tenyészszemlén történik. A tenyésztés során a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, célfeladat.

Magyar kuvasz portré gyönyörű, intelligens szemekkel
Kuvasz portré
Idézetek

Múlt, jelen, jövő

Biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok, további közös feladatunk a kuvasz társadalmunkban betöltött új helyének és szerepének a megtalálása.

dr. Nagy István agrárminiszter, 2019

A kuvasz jelenének, jövőjének záloga az eredeti feladatkörre alapozott, ahhoz kapcsolódó képességeinek megtartása, megőrzése, mind in-situ eredeti, mind ex-situ kultúr környezetben.

Pischoff Ferenc, MKFE elnök

Kuvaszunk az állati psziché legnemesebb vonásait hordja magában, s aki ezeket, a jó tulajdonságokat egyszer megismerte, az csakis a kuvaszt tekinti a legnemesebb kutyafajtának.

Dr. Raitsits Emil, Budapest, 1924